1. Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich i jej wpływ na wydawanie zezwoleń na sprzedaż alkoholu:
• Nowe kategorie przedsiębiorców uprawnionych od 7 marca 2022 r. Do uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
• Definicje drobnego producenta wina i innych przedsiębiorców (sadownika, pszczelarza) na podstawie przepisów ustawy winiarskiej.
• Producent wina jako hurtownik.
• Rodzaje dokumentów „winiarzy” składanych do wniosku o wydanie zezwolenia i sposób ich oceny przez organ zezwalający.
• Zasady wydawania zezwoleń producentom wina.
• Jak kontrolować nowe rodzaje zezwoleń?
2. Skutki prawne braku wniesienia I raty opłaty za korzystanie z zezwoleń do 31 stycznia oraz do 2 marca 2022 roku:
• Jak poprawnie ustalić terminowość wniesienia opłaty.
• Brak opłaty i raty w terminie - kiedy i jak naliczyć zaległą opłatę.
• Rezygnacja z zezwolenia z powodu likwidacji punktu sprzedaży alkoholu - jak wówczas prawidłowo ustalić należną opłatę.
• Opłata wniesiona w niepełnej wysokości – od których zezwoleń obliczyć 30% opłaty.
3. Uchybienie terminu do wniesienia raty opłaty w okresie epidemii – zapisy ustawy covidowej - jak je stosować do zezwoleń na sprzedaż alkoholu?
4. Procedura stwierdzenia wygaśnięcia zezwolenia z powodu braku opłaty I raty i dopłaty 30 % w ciągu 30 dni - krok po kroku:
• Wszczęcie postępowania – forma.
• Czynności organu w trakcie postępowania.
• Z jaką datą stwierdzamy wygaśnięcie zezwolenia.
• Prawidłowe ustalenie okresu karencji.
• Sposoby naliczenia zaległych należności i ich skuteczna egzekucja.
• Czynności organu zezwalającego przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.
5. Możliwości prawne zwrotu wniesionej opłaty za korzystanie z zezwoleń:
• Czy możliwe jest umorzenie lub zwolnienie z raty opłaty w 2022 roku?
• Kwestia zwrotu opłaty po śmierci przedsiębiorcy, rezygnacji z zezwolenia, cofnięciu zezwolenia, itp.
6. Przedłużenie zezwolenia przez dodatkowy okres 6 miesięcy w okresie epidemii- nowa instytucja prawna, jak ją skutecznie zastosować i poprawnie obliczyć opłatę:
• Jakie czynności wykonuje przedsiębiorca, a jakie organ zezwalający.
• Kwestia wpisania nowego terminu zezwolenia do CEIDG.
• Podstawy prawne zakupu alkoholu w hurtowni.
• Czy zarządca sukcesyjny może przedłużyć zezwolenie?
7. Wydawanie kolejnych lub nowych zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych w 2022 roku:
• Jak oceniać i co przyjmować jako tytuł prawny do lokalu- nowi winiarze.
• Decyzja o zatwierdzeniu zakładu a zaświadczenie Sanepidu.
• Ocena treści wniosku, ustalenie daty wszczęcia postępowania.
• Czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
• Zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów (opłatą skarbowa?)
• Kiedy wzywamy do uzupełnienia braków formalnych wniosku.
• Jak poprawnie stosować art. 10 i 79a kpa?
• Procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego,
• Jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia.
• Wniesienie opłaty przed wydaniem zezwolenia - aspekty praktyczne i prawne.
• Procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia.
• Awizowanie i nieodebranie przez stronę korespondencji z organu.
• Przeprowadzanie oględzin i kontroli w terenie z udziałem przedsiębiorcy.
• Przeprowadzanie rozpraw administracyjnych.
• Czy można wydawać zezwolenia jednorazowe i kateringowe w czasie epidemii?
8. Instytucja zrzeczenia się przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania:
• Termin i forma zrzeczenia się, stosowanie instytucji „zrzeczenia się” do postanowień komisji.
• Skutki zrzeczenia się dla wprowadzenia danych do ewidencji działalności gospodarczej.
9. Zmiana treści zezwolenia – kiedy jest konieczna?
• Przekształcenia przedsiębiorców - co z zezwoleniem?
• Prawidłowy tryb i forma prawna, pouczenia.
• Zmiany zgłaszane przez przedsiębiorców – kiedy powodują konieczność zmiany zezwolenia?
• Czy zmiana adresu magazynu dystrybucyjnego powoduje konieczność zmiany treści zezwolenia?
10. Jak przeprowadzić kontrolę punktów sprzedaży alkoholu w 2022 roku, w tym w zakresie oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu:
• Kontrola w czasie epidemii – zasady i ograniczenia.
• Jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa.
• Skład zespołu kontrolnego i jego uprawnienia.
• Tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia.
• Dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli.
• Miejsce kontroli – urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
• Metody i zakres badania dokumentów finansowych.
11. Ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej a zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych - problemy interpretacyjne:
• Poprawny termin wygaszania zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy.
• Procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów.
• Zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia.
• Prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”.
• Komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
• Zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy.
• Czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
12. Cofnięcie zezwolenia w placówce handlowej lub gastronomicznej:
• Dowóz alkoholu w placówkach gastronomicznych – można czy nie?
• Spożywanie alkoholu w miejscach zabronionych a możliwość cofnięcia zezwolenia.
• Przepisy covidowe jako przesłanka do cofnięcia zezwolenia.
• Naruszanie zakazu reklamy alkoholu w punktach sprzedaży alkoholu - postępowanie organu.
Działalność gospodarcza, alkohole